• Εγγραφή
Απολογισμός Πεπραγμένων Για Το Σχολικό Έτος 2011-12 Εκτύπωση
Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2013 08:35

01 ouraniotokso(Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τη Διευθύντρια του σχολείου μας, Μαρία Κωτσέλη):

  Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα της Δ/ντριας του 2ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων στις 13 Οκτωβρίου 2012, ονειρευόμουν να εφαρμόσω - όσο αυτό ήταν δυνατόν -  τα όσα είχα μάθει στην επιμόρφωση που είχα λάβει ως Υπεύθυνη στο Γραφείο Αγωγής Υγείας Δυτικής Αττικής για 7 χρόνια.

Θεωρώ δε, ότι η επαφή μου με τους Δ/ντές και τους εκπ/κούς όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής μου καθώς και με υπεύθυνους φορέων ψυχικής και σωματικής υγείας, ήταν για μένα το καλύτερο εφόδιο κι ένα δεύτερο πανεπιστήμιο.

 

Έτσι 360 περίπου μαθητές και 40 εκπαιδευτικοί συνεργαστήκαμε και προσπαθήσαμε από κοινού για ένα σχολείο ανοιχτό, συμμετοχικό, δημιουργικό και δημοκρατικό.

Ανοιχτό στην επικοινωνία μεταξύ των μελών του. Στο γραφείο του ο Δ/ντής ή οι εκπ/κοί, με κλειστές πόρτες, είναι δύσκολο να αφουγκραστούν  τον παλμό του σχολείου, τις ανάγκες του, τα μυστικά του, τις όμορφες στιγμές του.. Τα «κενά» στο πρόγραμμα τόσο των εκπ/κών όσο και των μαθητών είναι χρήσιμα για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις ανάγκες του σχολείου και πιθανές προτάσεις.02 apolog 2011-2012

Συμμετοχικό και δημιουργικό: κάτι που δεν αισθανόμαστε δικό μας δεν μπορεί να το «πονέσουμε». Το σχολείο είναι ένα μοίρασμα γνώσεων, συναισθημάτων και ονείρων.

 

 

 

 

 

  Δημοκρατικό: κανένα παιχνίδι δεν παίζεται σωστά αν δεν γνωρίζουμε τους κανόνες του. Το 15μελές με τους προέδρους των τμημάτων και την Δ/ντρια, συζήτησε για αρκετό καιρό τον παλιό σχολικό κανονισμό που απλά δινόταν στην αρχή της σχολικής χρονιάς στους μαθητές και κατόπιν συζητήσεων με τους υπεύθυνους καθηγητές, συνδιαμορφώθηκε ένας καινούριος σχολικός κανονισμός. Επίσης ο πρόεδρος του 15μελούς παρίσταται και γνωμοδοτεί σε περίπτωση παιδαγωγικής συνεδρίασης για λήψη απόφασης επιβολής κυρώσεων σε μαθητές. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, το 15μελές και η Δ/νση, συναντήθηκαν 4 φορές κατά το σχολικό έτος 2011 -12 και υπήρξαν θέσεις, προτάσεις και αλληλοενημέρωση. Στα πλαίσια της δημοκρατίας αλλά και της επανορθωτικής δικαιοσύνης, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο διευθέτησης των συγκρούσεων μεταξύ συνομηλίκων η Σχολική Διαμεσολάβηση.03 apolog 2011-2012

     Βέβαια δεν παύει το σχολείο να είναι μια μικρή κοινωνία όπου τόσες διαφορετικές προσωπικότητες εργάζονται και εξελίσσονται. Οι προστριβές υπήρξαν και δεν πρόκειται να σταματήσουν και το θεωρώ αυτό θεμιτό, αφού αποδεικνύουν την ύπαρξη μιας υγιούς δημοκρατίας. Προσπαθούμε απλά να σεβόμαστε ο ένας την διαφορετικότητα και τις ανάγκες του άλλου. Έτσι – λόγω κυρίως των διαφορετικών παιδαγωγικών αντιλήψεων του καθενός μας- συχνά γίνονται συζητήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν σοβαρά θέματα όπως αυτό των ωριαίων αποβολών και των άλλων ποινών, των κενών σε περίπτωση αδιαθεσίας συναδέλφου κ.λ.π, π.χ. κοινωνική εργασία και παραμονή στο σχολείο σε περίπτωση αποβολής, κοινωνική εργασία ή επίλυση ασκήσεων πάνω στο μάθημα της ημέρας για την ωριαία, πρόγραμμα με κάποια κενά όπου εθελοντικά αντικαθιστώνται οι ασθενείς συνάδελφοι, έχοντας δώσει κάποια δραστηριότητα στον αντικαταστάτη τους δια τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού μηνύματος.... Η πραγματικότητα βέβαια είναι καμιά φορά αποκαρδιωτική και η θέση του δ/ντή δύσκολη, όταν αντιλαμβάνεται κανείς πως ενώ κάποιοι συνάδελφοι δεν φέρνουν αντίρρηση κατά τις παιδαγωγικές συνεδριάσεις, στη συνέχεια δεν εφαρμόζουν όσα έχουν αποφασιστεί. Όμως είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι σε ένα σύλλογο 40 περίπου εκπ/κών, δημιουργείται δυσκολία μόνο με δυο – τρεις.

     Κατά την περσινή σχολική χρονιά, υιοθετώντας τις αρχές της ολιστικής σχολικής προσέγγισης, επιδιώξαμε την αλλαγή του κλίματος στο σχολείο μας με την υποψηφιότητά μας και τις δράσεις μας στην κατεύθυνση του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου ( Ελληνική ΕταιρείαΠεριβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ). Βασικός στόχος, οι συμμετέχοντες στην εκπ/κή διαδικασία να αναπτύξουν συμπεριφορές σύμφωνες με τις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής βιωσιμότητας. Η συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα τόσο καινοτόμων δράστηριοτήτων όσο και σε εθελοντικές ομάδες που δημιουργήθηκαν, δημιούργησαν άλλες σχέσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους εκπ/κούς με τους οποίους συνεργάζονταν.

Εκτός λοιπόν από τις επίσημες συμμετοχές στα παρακάτω προγράμματα καινοτόμων δραστηριοτήτων, όλοι οι μαθητές του σχολείου ασχολήθηκαν ενεργά με τις ανάγκες του σχολείου, ακόμα και τις πιο απαιτητικές:

  - καθάρισαν την αυλή και τους κήπους της, έσκαψαν και φύτεψαν λουλούδια 

- συμμετείχαν τόσο στον κ04 apolog 2011-2012αθαρισμό όσο και στην τακτοποίηση των αποθηκευτικών χώρων του σχολείου05 apolog 2011-2012

- ζωγράφισαν και διαμόρφωσαν σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές, τα τμήματά τους, το Γραφείο της Δ/νσης αλλά και κάποιους από τους κοινόχρηστους χώρους.

- συμμετείχαν ενεργά στον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας και για οποιαδήποτε επικοινωνία που τους αφορούσε (πώληση χαρτιού, αιτήματα για δωρεές, επισκέψεις, προσφορές…) έπαιρναν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες.

- δημιουργήσαμε στο facebook δική μας ομάδα (2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων) με σκοπό την πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ μας (μαθητών, εκπ/κών και προσωπικού) και την ανάρτηση ανακοινώσεων που πιθανόν να άρεσαν ή να ενδιέφεραν τους μαθητές. Παρακλάδια της ίδιας ομάδας είναι εκείνες των ομάδων καινοτόμων δραστηριοτήτων καθώς κι εκείνη των αποφοίτων.

- οργάνωσαν και πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία κάποιο Σάββατο, ενδοσχολικό τουρνουά πινκ πονκ και μπάσκετ06 apolog 2011-2012_ το 15μελές σε συνεργασία με τα προεδρεία των τμημάτων και τους υπεύθυνους καθηγητές, οργάνωσαν ένα ωραιότατο πάρτυ την τσικνοπέμπτη, ψήνοντας το κάθε τμήμα στην δική του ψησταριά στην αυλή του σχολείου και έχοντας αναλάβει το σημαντικότερο κομμάτι της διοργάνωσης (αγορές, οικονομικά, οργάνωση…)

- διοργάνωσαν επίσης χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με δικά τους αντικείμενα. Τα έσοδά του βοήθησαν οικονομικά τη συμμετοχή μαθητών που αδυνατούσαν να λάβουν μέρος σε περιπάτους και εκδρομές

- το 15μελές ανέλαβε αρκετές φορές ακόμα και την ευθύνη της επιτήρησης της αυλής σε γιορτές ή όταν προέκυπτε λόγος μικρής καθυστέρησης των εκπ/κών

- συμμετείχαν ενεργά στην ανακύκλωση

 1.  χαρτιού, το οποίο πουλήθηκε και τα έσοδα δόθηκαν στο σχολείο
 2.  πλαστικών καπακιών, που παρέχονται σε ίδρυμα ανιάτων στην Θήβα για πώληση και αγορά αναλωσίμων
 3. μπαταριών                                                                                    

 07 apolog 2011-2012
Δεν νομίζω ότι άλλος δ/ντής έχει τη χαρά να ακούει από το στόμα των παιδιών του σε ώρα κενού: «Κυρία , δεν έχουμε μάθημα. Θα θέλατε να σας βοηθήσουμε σε κάτι;» φράση που με μεγάλη ικανοποίηση ακούω συνέχεια.
08 apolog 2011-2012


09 apolog 2011-2012


 

 • Προγράμματα Καινοτόμων δράσεων  που υλοποιήθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά:
 • Πολιτιστικά : 
  1. « Σχολική επετηρίδα: Η μαθητική ζωή στο σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2011 -12 »
  2. « Φτιάχνοντας μια ταινία μικρού μήκους »
  3. « Χορευτικές Ομάδες»
  4. « Μουσικά ταξίδια: μπάντα και χορωδία του σχολείου»10 apolog 2011-2012
 • Περιβαλλοντικά:
  1. « Η αυλή των θαυμάτων : δημιουργία σχολικού κήπου και διαμόρφωση της αυλής»
  2. « Πράσινες διαδρομές : Πάρνηθα»
  3. « Σκουπίδι μ’ έκανες: τα απορρίμματα κι εμείς»
  4. « Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στο χώρο του σχολείου μας»
 • Αγωγής Υγείας :
  1. «Διαμεσολάβηση: ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης της  ενδοσχολικής βίας»

 

 

 

 • · Παρεμβάσεις από φορείς:

Α΄ Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΑ: (28 – 29 /11/11)

Κέντρο Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης (Πρόγραμμα για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων μέσα από την τέχνη)

GLOSSOMOBIL : ( 1/3/12) 

11 apolog 2011-2012Ινστιτούτο Γκαίτε (Διαδραστικό Παιχνίδι στα Γερμανικά με στόχο την Εκπ/ση)
 

Γ΄ Γυμνασίου

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς : (19/1/12)

Παρέμβαση για την Ισότητα των δύο φύλων (Συμβουλευτικό Κέντρο Ενδοοικογενειακής Βίας.)

WWF : (6/3/12)

Ενέργεια κι Εξοικονόμηση

Επίσκεψη του Δημάρχου Ανάβρας κ. Τσουκαλά : (5/4/12)

( Ανάβρα : το ελβετικό θαύμα στην Ελλάδα)

ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων: ενημερωτικές επισκέψεις με σκοπό τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Όλες οι τάξεις

ΚΕΘΕΑ Νόστος : (13/3/12)

Ημέρα ενημέρωσης της σχολικής μονάδας από την κινητή μονάδα

 

 

 • Εκπ/κές Επισκέψεις

 

*Μουσείο Ακρόπολης

*Μείζονος Ελληνισμού

*ΚΠΕ Λαυρίου

*Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ΓΑΙΑ ( Γουλανδρή)

*Μουσείο Μπενάκη

*Ζάππειο Μέγαρο με το 15μελές :Παγκόσμια Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας – Ελληνογερμανική Αγωγή (ημερίδα)

*Ίδρυμα Κακογιάννη : «Ελένη» Ευριπίδη (Θεατρικό για όλη την Γ΄)

* Δασαρχείο Πάρνηθας για ενημέρωση της Περιβαλλοντικής Ομάδας

*Κολλέγιο Αθηνών : Επίσκεψη της ομάδας σχολικής επετηρίδας για ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών σχετικά με την παραγωγή του εντύπου

 

 

 • Συμμετοχή σε Διαγωνισμούς

*Μαθηματικός Διαγωνισμός ΘΑΛΗΣ

* ΓΑΙΑ και ΔΕΗ : κατασκευή μακέτας σχετικής με την Αιολική Ενέργεια

* ΕΠΑΙΝΟΣ : Συμμετοχής στον διαγωνισμό Αειφόρου Σχολείου 

* ΒΡΑΒΕΙΟ: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς : Αφίσα για την ενδοσχολική βία

12 apolog 2011-2012* ΒΡΑΒΕΙΟ: Στην ταινία μικρού μήκους «λέγε με φίλε», στο μαθητικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Αρχαίας Ολυμπίας «κάμερα ζιζάνιο»

  

 

 

 

Τον Ιούνιο αποχαιρετιστήκαμε με μια μεγάλη γιορτή γεμάτη καλούς προσκεκλημένους, πολύ τραγούδι και  μεράκι, κάτι που δεν λείπει από το μικρό, φτωχό μας σχολείο.

13 apolog 2011-201214 apolog 2011-201215 apolog 2011-2012

 

Η αγαπημένη σας ταινία

 

Ζαλόγγου & Αράχθου | 13341 Άνω Λιόσια | 2102470555 | 2102484649 | 2gymanli@sch.gr

Copyright © 2018 - 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Erotik film