• Εγγραφή
Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας - 6/3/2013 Εκτύπωση
Τετάρτη, 10 Απρίλιος 2013 15:08


01-endosx viol 2013     Η εκδήλωση ξεκινά με την απονομή των βραβείων στα σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αφίσας/Βίντεο για την ενδοσχολική βία. Ακολουθεί μια καταπληκτική συζήτηση με αντιπροσωπείες μαθητών από διάφορα σχολεία της χώρας και συντονιστή τον Συνήγορο του παιδιού, κ. Μόσχο. Όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ιδέες τους, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους πάνω στο θέμα.

           Το πρώτο σχολείο από την Κρήτη μας παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας μέσω ενός ερωτηματολογίου που είχαν μοιράσει στους συμμαθητές τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ανάμεσα στις μορφές βίας, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει η σεξουαλική βία. Επίσης, οι περισσότεροι έφηβοι εμπιστεύονται τέτοιου είδους προβλήματα σε φίλους, οι αδύναμοι επιτίθενται κυρίως λεκτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυτών μετανιώνουν, αν και υπάρχει ένα μικρό ποσοστό μαθητών που δήλωσαν ότι νιώθουν ικανοποίηση ασκώντας βία. Τέλος, στην ερώτηση «Υπήρξε κάποια αλλαγή μετά από όλες αυτές τις δραστηριότητές σας;» τα παιδιά απάντησαν ότι το κλειδί της αλλαγής ήταν το δέσιμο μεταξύ μαθητών και καθηγητών, αλλά και μαθητών μεταξύ τους.
           Το δεύτερο σχολείο ήταν το 3ο Γυμνάσιο Γέρακα στο οποίο έγινε μια μαζική κινητοποίηση απέναντι στο θέμα της βίας. Τα παιδιά οργανώθηκαν σε ομάδες με βάση τα κοινά τους ενδιαφέροντα, μέσα σε αυτές σχηματίστηκε και η ομάδα των Διαμεσολαβητών, με σκοπό να ανακαλύψουν όχι μόνο τα σημεία που τους ενώνουν, αλλά και χαρακτηριστικά του ίδιου τους του εαυτού. Με αυτόν τον τρόπο έμαθαν να αποδέχονται την διαφορετικότητα και να βρίσκουν γρήγορα λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για αλληλοκατανόηση και επίλυση προβλημάτων είναι η συζήτηση με ισχυρά επιχειρήματα και απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και φανατισμούς.
           Ακολουθεί η παρουσίαση του 11ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Το σλόγκαν τους είναι Ευαισθητοποίηση-Εμπιστοσύνη-Επαφή. Μια σημαντική καινοτομία αυτού του σχολείου είναι ο σχηματισμός μιας ομάδας καθηγητών, που επιλέχθηκαν από τα ίδια τα παιδιά ως Καθηγητές Εμπιστοσύνης. Το δίκτυ προστασίας που έχουν διαμορφώσει προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα βίας στο σχολείο τους έχει πετύχει το σκοπό του. Οι μαθητές αυτοί έθεσαν κάποια σοβαρά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα: «Γιατί γινόμαστε βίαιοι;» και άλλα πολλά, τα οποία μας έβαλαν τα σκεφτούμε πιο ώριμα ορισμένα πράγματα.
            Στη συνέχεια, το 2ο Γυμνάσιο Ασπρόπυργου είναι το πρώτο σχολείο στη χώρα μας στο οποίο λειτούργησε το πρόγραμμα της Διαμεσολάβησης. Τα παιδιά έχουν σχηματίσει μια καθαρή άποψη για το φαινόμενο της βίας στο σχολείο και είναι τα πλέον κατάλληλα να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με όλους εμάς. Το σημαντικό είναι ότι είναι διαθέσιμοι οι μαθητές αυτού του σχολείου να συνεργαστούν και με άλλα σχολεία με σκοπό να επεκτείνουν τη δράση τους και να βοηθήσουν στον αγώνα των εφήβων κατά της βίας.
            Μια εκπληκτική παρουσίαση έκανε και το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, το οποίο μας μίλησε για το σχολικό εκφοβισμό και πρότεινε πιθανές λύσεις. Οι μαθητές αυτοί έχουν έρθει σε επαφή και με παιδιά από σχολεία του εξωτερικού, μέσω του προγράμματος «Comenius», πράγμα που τους βοήθησε να παρατηρήσουν το φαινόμενο μέσα από την καθημερινότητα ενός άλλου λαού και να ανταλλάξουν απόψεις. Κάτι πρωτότυπο που μοιράστηκαν μαζί μας είναι η αντιμετώπιση της βίας με τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά ενθαρρύνουν τους συμμαθητές τους να ασχολούνται με τις τέχνες, τον αθλητισμό, τη λογοτεχνία και έτσι να ξεπερνούν τις διαφορές μεταξύ τους. Τέλος, ευχάριστο ήταν το τραγούδι που ακούσαμε, το οποίο έγραψαν και εκτέλεσαν παιδιά του σχολείου τους με θέμα τη βία.
             Έπειτα στη σειρά είναι το 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής, το οποίο μας παρουσίασε αναλυτικά όλες τις μορφές βίας. Στο σχολείο τους ενημερώθηκαν από ειδικούς και ζήτησαν συμβουλές από γιατρούς για μια καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών βίας. Παράλληλα, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν και πολλά παιδιά που είχαν βρεθεί στη θέση του θύτη. Ο στόχος ήταν να καταλάβουν το λάθος τους και να συμβάλλουν στην μείωση της ενδοσχολικής βίας.
             Ακολουθεί το Γενικό Λύκειο Πεύκων, το οποίο είναι το μοναδικό στην περιοχή, τα παιδιά γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και έτσι είναι ήδη πολύ δεμένα μεταξύ τους. Όπως υποστηρίζουν, τα περιστατικά βίας στο σχολείο τους είναι ελάχιστα, αλλά κάνουν προσπάθειες για συνεχή πρόοδο. Λειτουργεί και σε αυτό το σχολείο η ομάδα των Ομότιμων Μεσολαβητών και μάλιστα πραγματοποίησαν διαμεσολάβηση σε ένα ολόκληρο τμήμα, αναπαριστώντας τους το πρόβλημα και δίνοντας τους την ευκαιρία να βρουν τα ίδια τα παιδιά την κατάλληλη λύση.
            Σειρά έχει το μοναδικό ΕΠΑΛ της παρέας μας, το ΕΠΑΛ Αμαρουσίου. Αυτά τα παιδιά προσπαθούν να πλησιάσουν τον κάθε μαθητή ξεχωριστά, να τον βοηθήσουν να βρει το μαθητικό του προφίλ και να αναδείξει την ξεχωριστή του προσωπικότητα. Ανεβάζουν παραστάσεις με θέμα τη βία στο σχολείο και βάζοντας τα παιδιά να υποδυθούν συγκεκριμένους ρόλους, τα βοηθούν να κατανοήσουν καλύτερα το κάθε περιστατικό, να εντοπίσουν τα λάθη τους και να τα διορθώσουν. Μας παρουσίασαν επίσης μια ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό.
             Τελευταίο σχολείο είναι το Λύκειο Δεμενίκων. Η παρουσίασή τους με τίτλο «Είναι στο δικό σου χέρι.» αποτελούταν από διάφορες έρευνες που πραγματοποίησαν τα παιδιά και μας πρόβαλλαν τις αιτίες και τις συνέπειες του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας. Επιπλέον, στο δικό τους σχολείο έκαναν μια προσπάθεια να ενημερώσουν και τους καθηγητές για αυτό το θέμα, ενέργεια που αποδείχθηκε απαραίτητη γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν τις ανάγκες του έφηβου και είναι καιρός να δραστηριοποιηθούν όλοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του.

              Κάπου εδώ λαμβάνει τέλος αυτή η συζήτηση. Πραγματικά ήταν μια απίθανη εμπειρία για όλους μας και φυσικά δεν είναι η τελευταία. Τα σχολεία θα ξανασυναντηθούν για αρκετές φορές ακόμα, διότι ο αγώνας αυτός δε σταματάει. Όλοι μαζί είμαστε κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχή αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο.


 

Η αγαπημένη σας ταινία

 

Ζαλόγγου & Αράχθου | 13341 Άνω Λιόσια | 2102470555 | 2102484649 | 2gymanli@sch.gr

Copyright © 2018 - 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Erotik film